Senioren willen een socialer Nederland
29 juli 2015Piepjonge stichting zoekt vrijwilligers om maaltijden en ‘contactmomenten’ bij ouderen te bezorgen.
OOSTERHOUT – Zelf vindt William Vermeulen het ‘niks bijzonders’. En hij vindt dat ‘het gewoon moet gebeuren’. Maar niet elke 24-jarige pakt een maatschappelijk verschijnsel aan door een stichting op te zetten en er zelf volop vrije tijd aan te besteden. De cateraar waar de Oosterhouter werkt, verzorgt al langer maaltijden voor ouderen.
Het bedrijf levert via Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) momenteel zo’n 500 tot 600 maaltijden per week bij ouderen aan huis. Maar volgens Vermeulen is er juist bij deze doelgroep -de ouderen- behoefte aan meer dan een bezorgservice alleen. ,,Mensen mogen niet vereenzamen. Wij signaleerden dat mensen graag meer aandacht willen. Een commercieel bedrijf kan dat niet bieden. Maar dat betekent niet dat we daar onze ogen voor mogen sluiten.”
In februari richtte hij Stichting Social Catering op. Het doel is om de mensen die hun maaltijden thuis laten bezorgen iets extra’s te bieden in de vorm van een praatje en wat extra persoonlijke aandacht.
Vermeulen: “onze vrijwilligers kunnen de tijd nemen. Ze hebben daarnaast een signalerende rol. Als ze zien dat er iets mis is, of wanneer er ergens niet open wordt gedaan, dan geven ze dit door. Vervolgens kunnen we van daaruit actie ondernemen.
Om in juni van start te kunnen, is de stichting momenteel nog druk opzoek naar vrijwilligers. Vermeulen hoopt dat er zich snel voldoende mensen bereid tonen om elke vier weken een paar uur per week iets voor een ander te doen. De mensen die gebruik maken van de maaltijdservice, betalen daar gewoon voor. Maar dan enkel voor het eten. Dat wordt gratis bezorgd en uiteraard kost ook het persoonlijk contact niets. Elke weel staan er 28 verschillende hoofdgerechten – vier per dag – op het menu. ,,Mensen betalen 7,10 euro voor een drie gangenmenu. We bezorgen die maaltijden koud en mensen kunnen deze zelf opwarmen. Ik vind het belangrijk om daarbij te vermelden dat we koken ‘zoals thuis’. Bij ons worden aardappelen gekookt, niet gestreamd.
Hans Oomes is vrijwilliger van het eerste uur. Met zijn 59 jaar is hij niet meer werkzaam, maar hij wil wel graag actief blijven. ,,Ik zocht vrijwilligers werk. Ik sprak Williams vader en hoorde van de stichting. Ik vind het prettig me nuttig te kunnen blijven maken voor de maatschappij.”
Bron: BN De Stem – door Martijn Schraven